تجویز طلاق؟

تجویز طلاق

چرا در اسلام، طلاق و جدایى اجازه داده شده است؟ آیا بهتر نبود طلاق حرام مى‌شد؟

 

 


۱ در قرآن، اصلِ طلاق اجازه داده شده است;۲ از جمله در آیه ۱۳۰ سوره نساء مى‌خوانیم:

وَ إِنْ یَتَفَرَّقا یُغْنِ اللّهُ کُلَّا مِنْ سَعَتِهِ وَ کانَ اللّهُ واسِعاً حَکِیماً.

اگر [راهى براى اصلاح میان خود نیابند و] از هم جدا شوند، خداوند هریک از آنان را با فضل و کرم خود بى نیاز مى‌کند، و خداوند داراى فضل و کرم، و حکیم است.

در قرآن و اسلام سفارش هاى فراوانى براى جلوگیرى از وقوع طلاق انجام گرفته است. بخشى از این نکته ها در مسأله نشوز و داورى بین زن و مرد آمده است; امّا اگر ناسازگارى بین زن و شوهر به حدّى برسد که نه خودشان بتوانند اختلاف هاى خود را حل کنند و نه دو داورى که براى این کار تعیین مى‌شوند، در این صورت، محیطِ خانواده، جهنّمى خواهد بود که زندگى در آن براى هیچ یک از زن و شوهر تحمّل پذیر نیست. اسلام اگرچه طلاق را به شدّت ناخوش مى‌دارد و مبغوض‌ترین حلال ها مى‌داند، راضى نیست که زن و مردى از روى ناچارى، عمر خود را درون قفسى با نام محیط خانواده و خانه که کانون دشمنى و اختلاف میان زن و شوهر شده است، به هدر دهند; از این رو سرانجام، طلاق را جایز مى‌داند.

در قرآن کریم درباره طلاق تقریباً ۲۱ آیه آمده است که سبک و سیاق این آیه ها بسیار شگفت انگیز و درس آموز است. اگرچه این آیه ها مسائل حقوقى را بیان مى‌دارد، سراسر از سفارش ها و نکته هاى ظریف اخلاقى آکنده است.

به هرحال، در اسلام اصل طلاق جایز است; امّا تا آن جا که مقدور است، باید از تحقّق آن پیشگیرى کرد، و در صورت خاموش شدن چراغ مودّت و تفاهم در کانون خانوادگى، ممنوعیّت طلاق از جهت قانونى چاره ساز نیست و فایده اى جز صدور رفتار خلاف اخلاق و نامشروع و افزایش درگیرى ها و مشکل هاى دیگر ندارد.


۱ ر.ک: محمّد تقى مصباح یزدى، جزوه حقوق و سیاست در قرآن، درس ۲۱۱٫

۲. براى مطالعه و دّقت بیش تر، ر.ک: طلاق (۶۵)، ۱ و ۲ و ۶ و ۷; احزاب (۳۳)، ۴۹ ; بقره (۲)، ۲۳۱ و ۲۳۲ و ۲۳۶ و ۲۳۷٫

 

منبع:پرسشها و پاسخها، حقوق زن،آیت الله مصباح یزدی

همچنین ببینید

مدیریت در خانواده

آیا در اسلام اجازه تنبیه بدنی زن به مرد داده شده است؟ با توجه به ...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *